
LGS'ye hazırlanan öğrenci bütün yıl boyunca devamlı bir baskı, stres, panik, korku ve heyecan duyguları altında kalabilir. Bu duygular olacaktır ve olmalıdır da. Önemli olan kısım bu duyguları aynı anda kontrol etmesidir. Sizler de bu konuda ona yardımcı olmalı baskı, heyecan, panik anında da durumu kontrol etmeyi öğretmelisiniz.
Onun düzenli programlar hazırlamasına yardımcı olmalısınız. Özellikle haftalık ders çalışma programları hazırlarken, hem kendi hayatınızı hem de öğrencinizin hayatını düzene sokmalısınız. İş tabi ki bununla da bitmiyor, bu programı düzenli bir şekilde uygulayabilmesi için elverişli ortamı ona hazırlamalısınız. Yatış, kalkış, yemek yeme, okula gitme, okuldan dönme gibi saatleri düzenlemeli ve sürekli o saatleri hayatınıza uygulamalısınız. Sistemli ve disiplinli bir zemin oluşması çok önemlidir.
Haftalık ders çalışma programının yanında bir de konuları bitirmesi için belirli takvim planlamaları yapmanız çok faydalı olur. Örneğin; matematik konularından cebirsel ifadeler ve özdeşlikler konusuna çalışmaya 10 aralıkta başladığını varsayarsak 17 aralıkta konuyu bitirmesi için planlama yapabilirsiniz. Bu onu daha motive ederek daha gayretli çalışmasına yardımcı olur.

Sınav yılı öğrenciler için gerçekten çok kritiktir, ancak hiçbir şeyin belirleyicisi değildir. Yani, bir öğrenci LGS'de başarısız olsa bile bu durum onu asla başarısız yapmaz; aksine bu onu tecrübeli bir kimse yapar. Çünkü sınav sonrasında onun elinde kalacak olan bir sene boyunca verdiği emek ve sonucunda elde ettiğidir ve bunların toplamı da tecrübedir. Bu durumda sizin ona sürekli olarak, sınavın bir son olmadığını aksine onun için hayata bir başlangıç olduğunu anlatmanız ve bu düşünceyi ona aşılamanız gerekmektedir. Bu konuda onun da bu şekilde düşünmesini sağlamak sınav süreci boyunca elde edebileceğiniz en büyük kazanımlardan biri olacaktır.